Afgelopen donderdag (23 april) werd WordPress 4.2 (codenaam Powell) uitgebracht. De nieuwe versie bevat opnieuw heel wat verbeteringen. Bekijk deze video en leer er alles over:

[wpvideo e9kH4FzP]

Laten we even de voornaamste nieuwigheden overlopen:

Thema’s wisselen in de Customizer

In WordPress 4.2 kun je thema’s wisselen via de Customizer (Weergave -> Aanpassen). Je hebt nu de mogelijkheid om thema’s te zoeken, installeren en te previewen, voordat je het thema ook daadwerkelijk activeert op je website.

Verder heb je ook de mogelijkheid om een thema dat nog niet actief is in de customizer naar wens in te stellen. De bezoekers op je website zullen hier dus helemaal niets van zien totdat je op “Opslaan & activeren” klikt.

Plugins updaten vernieuwd

Wil je een plugin updaten in WordPress 4.2, dan zal je zien dat je niet meer naar een nieuw scherm gebracht wordt, maar dat alles gewoon op dezelfde pagina gebeurd. Deze nieuwe feature zorgt weer net voor dat beetje extra gebruikersvriendelijkheid waar we allemaal vrolijk van worden.

In eerste instantie was het de bedoeling dat in WordPress 4.2 ook het installeren van plugins op een gebruiksvriendelijke manier kon worden uitgevoerd, maar deze functie was helaas nog niet helemaal af door wat complicaties. De kans is groot dat dit in een volgende WordPress versie alsnog komt.

Uitgebreide karakterset ondersteuning

WordPress wil de hele wereld veroveren en daarom is het belangrijk dat WordPress met alle talen om kan gaan. WordPress biedt met versie 4.2 ook ondersteuning voor karakters die in talen als Chinees, Japans en Koreaans voorkomen.

Verder is er nu ook ondersteuning voor muzikale en wiskundige symbolen, hiërogliefen en voor Emoji’s (emoticons).

Nieuw en verbeterde “Press this” knop

In WordPress 4.2 zit een nieuw en verbeterde “Press this” knop. De Press this knop te vinden onder “Extra -> Beschikbare middelen” en is een bookmarklet die je in de bladwijzerbalk van je browser kunt plaatsen.

Wanneer je een artikel bekijkt die je snel wilt delen via je website, dan kun je op de “Press this” knop klikken in de bladwijzerbalk van je browser. Vervolgens zal er een pop-up verschijnen waarin je op publiceren kunt klikken en eventueel nog wat extra tekst kunt plaatsen.

Meer embed mogelijkheden

Wanneer je een YouTube video of tweet wilt embedden hoef je alleen de link van de video of  tweet in het artikel te plaatsen. WordPress doet vervolgens automatisch al het werk om de video of tweet in te voegen in het artikel.

Naast YouTube en Twitter heb je nog veel meer andere websites waarbij dit werkt en sinds WordPress 4.2 werkt het ook met Tumblr.com en Kickstarter.

Pin It on Pinterest