.BE domeinnamen kunnen zeer snel geregistreerd worden, maar dat betekent volgens DNS.be niet dat de rechten van andere gebruikers geschaad mogen worden. Wie van mening was dat iemand een domeinnaam heeft geregistreerd waar hij meer recht op had, kon tot voor kort een arbitrageprocedure bij CEPINA inleiden. Die procedure kostte echter € 1620, waarvan de helft door de verliezende partij moest worden betaald.

Vanaf 15 februari 2009 wordt er echter een volledige terugbetaling voorzien voor de aanklager indien zijn klacht gegrond blijkt. DNS.be zal dan proberen het bedrag te recupereren van de vroegere domeinhouder. Erelonen van advocaten vallen echter niet onder deze regeling, omdat een ADR procedure ook zonder advocaat kan doorlopen worden.

Een .be domeinnaam kan worden overgedragen indien voldaan is aan drie voorwaarden:

  1. de betwiste domeinnaam is identiek of stemt zeer sterk overeen met een naam (bijvoorbeeld een merknaam) waarop de klager rechten kan laten gelden
  2. en de huidige houder van de domeinnaam kan geen rechten of legitieme belangen laten gelden t.a.v. de betwiste domeinnaam
  3. en er is sprake van kwade trouw (bij de registratie en/of het gebruik van domeinnaam) in hoofde van de domeinhouder

Wanneer een Belgische domeinnaam van eigenaar wisselt, kan dit eenvoudig worden geregeld door een transferprocedure per e-mail. Domeinnaamhouders (vooral van grote bedrijven) krijgen echter steeds vaker ongevraagd mails om hun domein over te dragen. Hierbij bestaat de kans dat de webmaster per ongeluk ingaat op de aanvraag. De blokkering kan dat voorkomen.

“Concreet betekent dit dat elk ingezet transfer- of tradeverzoek bij voorbaat geweigerd zal worden”, zegt DNS-directeur Marc Van Wesemael. “Enkel wanneer de domeinnaamhouder zijn domein opnieuw laat ontgrendelen, kan het domein terug vrij overgedragen worden.”

Wie zijn domeinnaam wil beveiligen tegen ongevraagde transferverzoeken, kan dit aanvragen bij de organisatie waar de domeinnaam werd aangekocht.

Indien u vragen hebt overuw domeinnamen, of u krijgt post over uw domeinnaam van iemand anders dan Luyten.Info, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren !

Pin It on Pinterest